échte lekkere kip

Oma’s Kip

échte lekkere kip

Oma’s Kip

Oma’s kip is toegankelijk, vertrouwd en vol van smaak. Het is een stukje vlees met een stevige en malse structuur, die bovenal vol van smaak is. Tegen een betaalbare prijs krijgt uw consument een duurzaam en een diervriendelijker stuk kippenvlees. Maar Oma’s kip heeft nog veel meer aspecten die ervoor zorgen dat er een unieke Hollands en bewust stukje kip ontstaat.

neem contact op

Vertrouwd en authentiek

  • Sterk en langzamer groeiend ras, namelijk het Hubbard ras.
  • Er wordt gestreefd naar een antibiotica vrije kip;
  • De kip krijgt 40% meer de ruimte in de stal in vergelijking tot de reguliere kip;
  • De kip leeft 20% langer in vergelijking met de reguliere kip;
  • De kip leeft in een stal waar een dag- en nachtritme wordt gehanteerd;
  • Voldoende afleidingsmateriaal in de stallen, zoals strobalen en graan strooien;
  • Het voer van de kip is 100% plantaardig en bevat minimaal 70% graan;
  • Een gedeelte van de opbrengst wordt gebruikt voor investeringen in projecten m.b.t. verduurzaming in de sojateelt.

Productie

Binnen de productieketen van onze Oma’s kip scharrel vleeskuikens is er sprake van een perfect samenspel van verschillende, gespecialiseerde bedrijven. Bij fokbedrijven worden rassen geselecteerd en verder verbeterd. Oma’s kip scharrel vleeskuikens behoord tot het Hubbard ras, een robuust, langzaamgroeiend en koubestendig ras dat goed tegen een stootje kan.

Bij de vermeerderaar worden de ouders van de vleeskuikens, hennen en hanen, gekruist. Met als resultaat broedeieren. Deze bevruchte broedeieren worden overgebracht naar een broederij Probroed en Sloots, waar ze in grote aantallen machinaal uitgebroed worden. De ontwikkeling van het kuiken in het ei duurt 21 dagen. Dan komen de kuikens uit, die dan al snel worden overgebracht naar de scharrel stallen.

Voer en leefomgeving

De Oma’s Kip scharrel vleeskuikens worden losgelaten in goed verwarmde stal van 36 graden, met strooisel op de bodem en 24/7 toegang tot vers drinkwater en voer. Het voer wordt op papier gelegd, zodat de kuikens door het ritselen van het papier gemakkelijk het hoogwaardige en betrouwbare kippenvoer van Coppens Diervoeding kunnen vinden en zo een goede start maken!

Bekijk het filmpje >

IKB regeling

Oma’s kip voldoet aan de Integrale Keten Beheersing (IKB), een kwaliteitszorgsysteem voor de productie van o.a. scharrel pluimveevlees. Het systeem is opgezet om de consument een hoogwaardig en veilig product te garanderen. De IKB Kip-regeling waarborgt de kwaliteit van voedingsmiddelen in samenhang met de gezondheid van mens, dier en milieu. IKB omvat een systeem voor de registratie van vee in alle stadia van de productieketen, van het boerenbedrijf tot het slachthuis en de winkel. In elke fase is bekend wat er in de voorgaande fase is gebeurd. IKB Kip omvat dus de totale productiekolom, zoals pluimveehouderijen, verwerkende bedrijven en verkooppunten. IKB-deelnemers verstrekken garanties over de manier van produceren, kwaliteit en herkomst. De deelnemende boeren krijgen een certificaat. De IKB-controles omvatten onder andere administraties en bedrijfsvoering, huisvesting en stalsystemen, diervoeding, medicijngebruik, diergezondheid, aan- en afvoer van dieren, transport, productveiligheid en hygiëne.

Veiligheid

Preventie, bewaking en bestrijding – het zijn de belangrijkste pijlers onder een goede diergezondheidszorg. Maximale zorg besteden aan het voorkomen van dierziekten; dat is altijd beter dan genezen. Om uitbraken van ziektes vóór te zijn, heeft de Nederlandse overheid in sommige gevallen preventieve vaccinaties verplicht. Denk hier bij aan aviaire influenza (vogelspest). In alle schakels van de productieketen wordt stelselmatig onderzoek gedaan naar de gezondheid en hygiëne van de producten. De pluimveesector heeft zelf initiatieven genomen om – naast de verplichte bestrijding van de bacterie salmonella – ook campylobacter te bestrijden.

De salmonella- en campylobacteraanpak is onderdeel van IKB. Zo worden garanties gegeven over de constante kwaliteit en betrouwbaarheid van de kipproducten. Nederland is toonaangevend wat betreft salmonellabeheersing. Het door Nederland ontwikkelde salmonellabeleid vormt de basis van het huidige Europese salmonellabeleid.